Cultuurschok - Reisverslag uit Guangzhou, China van Suus & Per - WaarBenJij.nu Cultuurschok - Reisverslag uit Guangzhou, China van Suus & Per - WaarBenJij.nu

Cultuurschok

Door: Suus & Per

Blijf op de hoogte en volg Suus & Per

06 Maart 2012 | China, Guangzhou

Na 2 weken china merken dat de temperatuur wisseling en de grote cultuursverschillen veel impackt op ons heeft. Dat heet een cultuurschok. En dat maakt reizen mooi. De cultuurverschillen zijn elke dag elk moment zichtbaar. Hier een lijstje.
Spugen roggelen op straat komt niet af en toe voor dat is eerder regelmatig.
Voorkruipen is te zichtbaar dit laat zien hoe induvalistich de meeste chinesen ingesteld zijn.
Openbare wc's zijn openbaar in het breedste zin van het woord. De meeste vrouwen wc's hebben geen deurtje en je zit elkaar dus gewoon aan te gapen.
Ook de mannen wc's hebben een deurtje niet hoger dan het klapdeurtje van de plaatselijke kroeg. Heel nodig moeten heeft hier een heel andere betekenis.
Engels is zeldzaam. De meeste jongeren hebben het op school gekregen en net zoals wij duits hebben gehad de dag erna weer vergeten. Dit maakt dat het reizen met het openbaar vervoer bijvoorbeeld een uitdaging. Gelukkig hebben we een applicatie op de telefoon die de belangrijkste woorden en zinnen in het chinees kent. We kunnen een aantal zinnetjes die belangrijk zijn bijvoorbeeld, hoeveel kost het?, waar is? Bedankt, hallo, tot ziens, mag ik de rekening, 1 t/m 10 inc de handgebaren die daar bij horen, chinese rijst, een aantal vlees soorten etc.
Het voordeel en wat wij heel prettig ervaren is dat de meeste chinesen net als meesten mensen op de wereld vriendelijk zijn. Ze nemen de tijd om iets uit te leggen. Wanneer iemand onvriendelijk doet geeft dat niet de vrije kaart dat terug te doen en een glimlach kan dat vaak veranderen.
We worden van onder naar boven bekeken overal op straat. Sommige bestuurders moeten oppassen dat ze geen ongelukken maken terwijl ze achterom in de auto of op de brommer zitten. Het went een beetje.
Smakken boeren en een scheet is heel normaal. Een treinreis in een slaapzaal laat je weten dat dit geen Nederland is. Elke 5 minuten is er een situatie waarvan je zelf zou zeggen ?dit kan niet in Nederland?. Voorbeeld, een groepje net geklede mannen zitten te praten, een van de mannen haalt een diepe roggel op terwijl zijn buurman aan het eten is. Hij loopt even naar de wasbakken welke 10 meter verder zijn. Je hoort hem duidelijk alles geven en komt weer terug en vervolgt zijn verhaal. De man die net aan het eten is en dit duidelijk laat weten door hevig te smakken heeft wat zaken in zijn eten gevonden die hij niet appriceerd en wipt deze behendig uit zijn bakje op het tapijt op de grond. De jonge dame boven ons is net begonnen aan een kippenpootje. Niet zoals wij die kennen, ik bedoel de poot met de huid en nageltjes. Terwijl er 2 andere mensen bij mij op het bed zijn komen zitten die met elkaar in gesprek zijn laat de man boven ons een scheet.

Aangekomen in Guangzhou (Kanton).
Een van de mega steden van China. We lopen uit de trein met hordes mensen. Het drukste moment op station Amsterdam zeg maar. Met wat slinkse bewegingen banen wij ons een weg door misleidende taxi chauffeurs en mensen die beginnen met "Hey my friend" te roepen. Een verblijfplaats hadden we nog niet geregeld want die we geregeld hadden ging niet door. We vonden een goedkoop hotel die achteraf net iets buiten het centrum lag. Dit betekent 1 uur met de bus. De volgende dag was Suus jarig. Dit begon met een heerlijk ontbijt op bed. Lekker door het buurtje gewandeld en als traktatie een heerlijk stuk taart.
Na 2 nachten gingen we dan eindelijk naar Guangzhou. Een hostel in het oude gedeelte dichtbij het centrum. Op dat moment was het 10 graden en in onze kamer hadden we geen verwarming. We besloten toch maar een jas aan te schaffen want ook de vooruitzichten waren slecht en het was met 2 truien aan gewoon te koud. Bewapend met een dikke jas en een muts hebben we de stad verkend. Een gave drukke stad. Onze verjaardag deden we nog een keer over door al you can eat japans tepanyaki te doen incl. drank :). We wilden na deze mega stad een beetje natuur opsnuiven. We besloten daarom naar Yuangashuo te reizen. Een bekend touristen plaatsje Waarvanuit je de karstgebergten kunt bezoeken. Prachtige natuur zoals uit films. We hebben daar 5 dagen in een heerlijk hostel gezeten en door de omgeving gefietst. Eerlijk gezegd leek het erg op Halong Bay zonder water.

Na Yuangshou reden we door naar Guilin. Vanuit Guilin hebben we het kleine bergplaatsje Ping an bezocht. We hebben er 1 nacht overnacht en de rijst terrasen bezocht. Vele legendes hebben hier geboorte gekregen want het lijkt op de rug van een draak. Voor ons leek het op een berg met rijstterrasen.

Na Guilin vlogen we door naar Xiamen. Het was of de trein die er 40 uur over zou doen of de bus die er 20 uur over zou doen. Het vliegtuig 1,5. Keuze snel gemaakt.

Xiamen is een eiland aan de kust van China. Het klimaat is ongeveer dat van Hongkong en hier is nog veel van het oude china te vinden. Vanuit deze plaats konden we ook goed reizen naar Taiwan. We sliepen in een homstay bij een familie waarvan de man uit de USA kwam en de vrouw uit China. Samen hadden ze een klein dochtertje die alles opat wat er te vinden was. Zo deelde we vaak eten met haar, vooral de yoghurt was erg populair.
Ons homestay lag midden in de het oude gedeelte van de stad waaruit de rest van de stad eigenlijk alleen maar uit hoogbouw bestaat. Rondom ons Homestay was de markt waar die zeker 2 kilometer lang was en waar alles te koop was van thee tot krokodil. Met de ferry konden we binnen een half uur naar een klein eiland waar nog veel oud China te vinden is.
Na 4 dagen hebben we de ferry gepakt naar het eiland Kinmen dat behoord bij Taiwan.

• 30 Maart 2012 - 15:24

Margreet:

Veel dingen klinkt ons bekend in de oren.......een beetje heimwee ;-)
    Geniet van jullie reis.

Groetjes

• 30 Maart 2012 - 15:54

Henk Pel:

Bedankt weer voor jullie verslag. Heel veel herkenbaar. Roggelen enz. klinkt nog steeds na in mijn oren. Groetjes

• 31 Maart 2012 - 11:03

Mieke Van Bussel:

Fijn weer wat te lezen. Houden zo!! Hebben jullie ook een foto van de thee markt??
    Groetjes

• 31 Maart 2012 - 13:07

Steffi:

Wie immer ein schöner Bericht. Viel Spass noch!

• 31 Maart 2012 - 21:42

Leon En Yvon :

Alweer een mooi verslag en nu van een gedeelte wat we zullen "missen" omdat wij straks naar een ander gedeelte van China gaan. Ik had het daar eigenlijk wel warmer verwacht. Groetjes

• 01 April 2012 - 18:55

Henk:

Ziet er inderdaad een beetje vochtig en niet te warm uit. Iets warmer en wat strandweer , kun je de jas weer verkopen. Mooie verhalen weer . Groetjes en blijven genieten.

• 02 April 2012 - 21:24

Annfrancis:

Hallo Suus en Per,

Alweer 2 april. Pertti, bedankt voor jouw mail :-) Mooie reisverslagen. Kan mij voorstellen dat jullie af en toe de slappe lach krijgen als er weer eentje een boer of een scheet laat. Hoop voor jullie dat jullie de zon snel weer zien en de jassen kunnen opruimen, of met de woorden van Henk te spreken "verkopen"
    Wens jullie een fijne Pasen, als ze dat vieren daar, misschien eitje tikken:-)verder nog veel reis plezier.
    Groetjes van uit Deventer, Annfrancis

• 15 April 2012 - 16:47

Trudi:

Allebei gefeliciteerd. Een heel bijzondere verjaardag dit jeer.